Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

    

 

 


Pejša Robert hirdetései az Apróhirdetésingyen.hu-n.

Novinky

arr3Recept : Losos na malinovém, balsamikovém, tokajském octu, s malinovým salátemFilety z lososa si osmahneme na olivovém oleji, poté je vyndáme a uložíme do hluboké mísy. V... arr3Nabízím ke koupi tokajský, suchý furmint, roč. 2016  Nabízím k zakoupení můj tokajský, suchý furmint, ročník 2016. Dneska jsem ho natáhl ve sklepě ze...

Úvod » Co to jsou tokajské octy ?

Vinné, balsamikové a jablečné octy z maďarského Tokaje

  

Manufaktura na výrobu vinných a ovocných octů (Borecet Művek) byla založena v roce 2006. Jejím zakladatelem je Ferenc Formanek, který do té doby pracoval jako učitel matematiky, fyzik a vědec, nicméně od svého dětství se intenzivně zajímal o vinařství a vinohradnictví, takže nebylo ani celkem překvapivé, že když se přestěhoval do malebné tokajské vesničky Bodrogkeresztúr (Bodrogkerestúr), že ho jeho zájem přivedl až k nápadu založení manufaktury na výrobu vinných a ovocných (jablečných) octů. Uvědomil si totiž, že další výroba a produkce vína, které se v Tokajském historickém vinařském regionu věnují generace mnoha zde žijících vinařských rodin, by bylo doslova nošením dříví do lesa, a tak přemýšlel, čím jiným by mohl přispět k rozvoji tohoto regionu. Nakonec se rozhodl, že se ponoří do studia a oživení jiné (ale zdejší), trochu pozapomenuté výrobní tradice, výroby vinných a ovocných octů

 

Před první světovou válkou jinak velmi v Tokaji rozšířená výroba vinných octů ze zdejší oblasti vymizela a nakonec se udržela jen v některých oblastech Rakouska. Když Ferenc Formanek hledal pro realizaci svého záměru odborníka, tak jako by to doslova zařídil osud, v jeho (tedy v její) osobě nakonec našel i svou životní partnerku Anitu Képíró, se kterou dodnes společně řídí "Manufakturu na výrobu octů" (Borecet Művek) vna okraji malebné tokajské vesničky Bodrogkeresztúr.

 

V ní vyrábějí ze zdejších špičkových tokajských vinných odrůd (zejména z tokajského furmintu, žlutého muškátu) vinné, balsamikové octy s mnoha jedinečnými a překvapivými příchutěmi, ale i ovocné octy (zejména jablečné), které jsou doslova plné života a plné všech pokladů zdejšího Tokajského historického vinařského regionu (minerálních látek a vitamínů).

 

Vinné octy (balsamikové s příchutěmi) a samozřejmě i další bioprodukty, které se v manufaktuře vyrábí, jsou vyráběné z místního tokajského hrozna a ovoce (zejména jablek), které si manufaktura pěstuje sama ve vlastní režii a pod vlastní ochranou na území Tokajského historického vinařského regionu (od roku 2002 zařazeného na seznam chráněných oblastí UNESCO).

 

Vedle manufaktury postupně majitelé vybudovali i malé muzeum, které se věnuje prezentaci kultury a výroby vinných a ovocných octů a poskytuje tak návštěvníkům kromě gastronomického požitku (možnost ochutnávek), tak i příležitost bližšího se seznámení s historickým vývojem tohoto odvětví ve zdejší Tokajské vinařské oblasti.


 

Vinné, balsamikové, jablečné octy z maďarského Tokaje