Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

    

 

 


Pejša Robert hirdetései az Apróhirdetésingyen.hu-n.

Novinky

arr3Recept : Losos na malinovém, balsamikovém, tokajském octu, s malinovým salátemFilety z lososa si osmahneme na olivovém oleji, poté je vyndáme a uložíme do hluboké mísy. V... arr3Nabízím ke koupi tokajský, suchý furmint, roč. 2016  Nabízím k zakoupení můj tokajský, suchý furmint, ročník 2016. Dneska jsem ho natáhl ve sklepě ze...

Anketa

Jak se Vám líbí web?

Web se mi líbí 57% Celkem dobrý 13% Dobrý 17% Nelíbí 13%

Kontakt

Robert Pejša
Masarykova 886
252 63 Roztoky u Prahy
tel: +420 723 353 230
napište nám
FB: Robert Pejša
Skype: matyascorvinus

Úvod » Co to jsou tokajské octy ?

Vinné, balsamikové a jablečné octy z maďarského Tokaje

  

Manufaktura na výrobu vinných a ovocných octů (Borecet Művek) byla založena v roce 2006. Jejím zakladatelem je Ferenc Formanek, který do té doby pracoval jako učitel matematiky, fyzik a vědec, nicméně od svého dětství se intenzivně zajímal o vinařství a vinohradnictví, takže nebylo ani celkem překvapivé, že když se přestěhoval do malebné tokajské vesničky Bodrogkeresztúr (Bodrogkerestúr), že ho jeho zájem přivedl až k nápadu založení manufaktury na výrobu vinných a ovocných (jablečných) octů. Uvědomil si totiž, že další výroba a produkce vína, které se v Tokajském historickém vinařském regionu věnují generace mnoha zde žijících vinařských rodin, by bylo doslova nošením dříví do lesa, a tak přemýšlel, čím jiným by mohl přispět k rozvoji tohoto regionu. Nakonec se rozhodl, že se ponoří do studia a oživení jiné (ale zdejší), trochu pozapomenuté výrobní tradice, výroby vinných a ovocných octů

 

Před první světovou válkou jinak velmi v Tokaji rozšířená výroba vinných octů ze zdejší oblasti vymizela a nakonec se udržela jen v některých oblastech Rakouska. Když Ferenc Formanek hledal pro realizaci svého záměru odborníka, tak jako by to doslova zařídil osud, v jeho (tedy v její) osobě nakonec našel i svou životní partnerku Anitu Képíró, se kterou dodnes společně řídí "Manufakturu na výrobu octů" (Borecet Művek) vna okraji malebné tokajské vesničky Bodrogkeresztúr.

 

V ní vyrábějí ze zdejších špičkových tokajských vinných odrůd (zejména z tokajského furmintu, žlutého muškátu) vinné, balsamikové octy s mnoha jedinečnými a překvapivými příchutěmi, ale i ovocné octy (zejména jablečné), které jsou doslova plné života a plné všech pokladů zdejšího Tokajského historického vinařského regionu (minerálních látek a vitamínů).

 

Vinné octy (balsamikové s příchutěmi) a samozřejmě i další bioprodukty, které se v manufaktuře vyrábí, jsou vyráběné z místního tokajského hrozna a ovoce (zejména jablek), které si manufaktura pěstuje sama ve vlastní režii a pod vlastní ochranou na území Tokajského historického vinařského regionu (od roku 2002 zařazeného na seznam chráněných oblastí UNESCO).

 

Vedle manufaktury postupně majitelé vybudovali i malé muzeum, které se věnuje prezentaci kultury a výroby vinných a ovocných octů a poskytuje tak návštěvníkům kromě gastronomického požitku (možnost ochutnávek), tak i příležitost bližšího se seznámení s historickým vývojem tohoto odvětví ve zdejší Tokajské vinařské oblasti.



cena 365 Kč (14 EUR)

skladem
akce



cena 365 Kč (14 EUR)

skladem




akce


akce



cena 240 Kč (9 EUR)

skladem



cena 240 Kč (9 EUR)

skladem







cena 365 Kč (14 EUR)

skladem



cena 365 Kč (14 EUR)

skladem





cena 320 Kč (12 EUR)

skladem



cena 350 Kč (14 EUR)

skladem
novinka

 

Vinné, balsamikové, jablečné octy z maďarského Tokaje