Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

Robert Pejša - facebook

   

 

 

Doporučuji

cena 600 Kč (23 EUR)
skladem
cena 600 Kč (23 EUR)
skladem
cena 800 Kč (31 EUR)
skladem

BLOG o Maďarsku

Glosuji si, komentuji a krátké "noticky" si píši pro sebe, ale třeba i pro případné další zájemce o vybraných událostech, co se odehrávají, odehrály, nebo budou odehrávat v Maďarsku. Bez filtrace témat, prostě politika, historie, kultura, věda, ekonomika, gastronomie, turistika, prostě o všem, co mne v Maďarsku, v Tokaji zaujme. A komentuji to proto, neb mne to baví a třeba to zaujme i další :) 

Poznámky jednoho Čecha o Maďarsku, Tokaji a Zemplíně, 28.5.2019

V Maďarsku Orbán a jeho celá parta oslavuje své jednoznačné vítězství ve volbách do EP. V pořádku, vyhráli volby, mají na to plné právo. Na co však, s ohledem na stav Maďarska...

celý článek

Poznámky jednoho Čecha o Maďarsku, Tokaji a Zemplíně, 27.5.2019

Je po volbách. U nás v Maďarsku to dopadlo tak, jak se očekávalo. Fidesz-KDNP získali 53%, podle atmosféry, podle kampaně, nic překvapivého, prostě ani to jinak dopadnout nemohlo. To ale vědí ti, co tady žijí.

celý článek

Poznámky jednoho Čecha o Maďarsku, Tokaji a Zemplíně, 23.5.2019

Dobré dopoledne od Čecha z Tokaje a Zemplína. Dneska ráno jsem poté, co jsem zavezl děti do jejich školy, vyrazil na otočku do Miskolce něco vyřídit, jak jinak, opět pro jednu českou firmu, která tady bude, s naší pomocí rozjíždět své podnikání. No, a během té cesty, tam zpět autem...

celý článek

Poznámky jednoho Čecha o Maďarsku, Tokaji a Zemplíně, 22.5.2019

Dobré ráno z Tokaje, jen pár krátkých noticek od Čecha z Tokaje a Zemplína. Hlásím, že nám tady už dost dlouho prší, což je dobře pro víno a jiné zemědělské produkty, ale lidi už zase začínají remcat, že prší už moc. No, nezavděčíte se vždy každému, že...

celý článek

Pár poznámek o Maďarsku a společnosti

A ještě jedna a druhá úsměvná poznámka po ránu... V jednom i druhém dnešním článku na origo.hu, ale i jinde v "provládních" médiích (třeba na TV2) se píše a informuje, jakého úspěchu Maďarsko dosáhlo na poli zaměstnanosti...

celý článek

Přesčasový zákon a Vánoce, v Maďarsku

Peknej predvanocni vecer z Tokaje. Plne obchodaky, jedna predvanocni akce strida druhou, tak nejak jsem znepokojen, jsem-li stale v tom Madarsku, kde to prej vre. Nevre, a vite proc? Protoze tady je vetsina lidi presvedcena, ze stat se ma starat...

celý článek

Přesčasový zákon, opozice, vláda, v Maďarsku

Krátce na margo toho, co se děje v Maďarsku, spíše tedy v Budapešti. Psal jsem tohle včera jedné české novinářce jako koment, ale dovoluji si to zveřejnit i takto na svém profilu, neb česká média (a novináři) vůbec nerozlišují mezi tím, co se odehrává v Budapešti a tím, co se odehrává...

celý článek

Losos na malinovém, balsamikovém, tokajském octu, s malinovým salátem

Filety z lososa si osmahneme na olivovém oleji, poté je vyndáme a uložíme do hluboké mísy. V olivovém oleji, ve kterém jsme smažili lososí filety si orestujeme najemno nakrájený citron a nakrájenou jarní cibulku. Orestovanou cibulku a citron přidáme do umytého čerstvého salátu...

celý článek

Podzimní salát s tokajským vinným octem z Aszú a uzenými kachními prsíčky

Zeleninu a ovoce nakrájíme na drobné kousky, přidáme ořechy (nakrájené, nadrcené) a bobule hrozna. Vše pěkně promícháme, zalijeme vinným octem z Aszú. Na salát naložíme kachní prsíčka nakrájená na plátky. Servírujeme společně se salátem. Dobrou chuť :)!

celý článek

Tokajský ovocný chlebíček s ostružinami a hroznem

A opět jeden unikátní recept z kuchyně "Tokajské paní ježibaby". Tokajský "ovocný chlebíček s ostružinami a hroznem"...

celý článek

Utajené zahradní restaurace v Budapešti

Takže milí přátelé, spolucestovatelé a milovníci Budapešti. Až někdy zase zavítáte sami, nebo třeba se mnou do BudínPešti, tak musíme vyzkoušet některou z těchto utajených zahradních restaurací, kterých je Budapešť plná.

celý článek

Kvašáky (aneb rychlokvašky) z Tokaje

Hodně kopru, zalité horkou, slanou vodou, na vrch vložíme polotmavý chléb a máme hotové křupavé, tokajské kvašáky. Nechám v teple, nikoliv na přímém slunci...

celý článek

Zemplínský festival, 10.-19.8.2018

The Zemplen Festival, the biggest cultural event in the Tokaj Wine Region and Zemplen is organised every year in the middle of August. The event was qualified by the „Festival Qualification Programme” as an „Excellent Art Festival”, where the most prominent Hungarian artists and ensembles...

celý článek

Gastronomicko-vinný festival TOKAJSKÝ PODZIM

S předstihem si milovníky špičkových, maďarských "Tokajských vín" dovoluji pozvat na jeden z nejlepších gastronomicko-vinných festivalů pod názvem "TOKAJSKÝ PODZIM" v oblasti "Tokajského historického vinařského regionu", který proběhne ve dnech 14.-16.9. 2018...

celý článek

Kuře na paprice (kuřecí stehna na paprice) – na tokajský způsob

Připravíme si tzv. kuřecí perkelt, nebo-li takový lečový základ, vařený s kuřecími křidélky s kostmi. Dále k jeho přípravě použijeme uzenou slaninu, kuřecí křidélka s kostmi, více druhů místní tokajské papriky, stejně tak i tokajských rajčat, sůl, pepř, drcený kmín, mletou červenou papriku...

celý článek