Tokajský salát - salát z cukety a lilku, s tokajským balsamikovým octem
Ingredience (pro 2 osoby):
1 ks malé cukety
1 malý lilek
3 kousky jarní cibulky
3 kousky chřestu
2 polívkové lžíce tokajského balsamikového octu
Sůl
Pepř
2 lžíce olivového oleje
Sýr - feta
Připrava salátu:
Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a začneme ji pomaličku restovat v hloboké pánvi na trošce olivového oleje. Občas ji promícháme s olejem. Mezitím si na proužky nakrájíme cuketu a lilek. Když je máme nakrájené, tak nakrájenou cuketu a lilek přidáme k cibulce na olivovém oleji. Osolíme, promícháme a přidáme trošku pepře. Pěkně vše necháme několik minut spařit, ale jen tolik, aby nám nakrájené kousky cukety a lilku zůstaly pěkně křupavoučké. Mezitím nakrájíme chřest, který nakonec přidáme k již připravené zeleninové směsi (cibulka, cuketa, lilek). Nakonec přidáme náš tokajský balsamikový ocet, vše důkladně promícháme. Tím jsme hotovi a můžeme hned začerstva podávat. Servírujeme do hlubokých talířů. Nakonec ještě povrch salátu posypeme nadrobeným sýrem feta a ozdobíme lístky bazalky. Salát je výborným dietním jídlem a doporučujeme jej proto jako lehkou večeři.