Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

Robert Pejša - facebook

   

 

 

Doporučuji

cena 600 Kč (23 EUR)
skladem
cena 600 Kč (23 EUR)
skladem
cena 800 Kč (31 EUR)
skladem

Recepty, zprávy, tipy a postřehy z maďarského Tokaje a okolí...

Od zdejších maďarských, tokajských, zemplínských starousedlíků sbírám osobně i přes internet (přes zdejší tokajské, zemplínské fejsbúkové profily) zajímavé recepty, do kterých se přidávají mé oblíbené tokajské delikatesy. Samozřejmě bych Vám rád představil i další recepty, které sbírají a publikují i mnozí další zdejší tokajští nadšenci a tedy s jejich dovolením je pro svou a třeba i Vaší potěchu překládám a pak je také zkouším. Tak snad si i Vy nějakou tokajskou, zemplínskou dobrotu vyberete a vyzkoušíte. A nebude to jen o receptech, ale v Tokajské vinařské oblasti žiji a tedy budu Vám zde, mezi "recepty-aneb-mezi řádky" přinášet i poznámky zde žijícího jediného českého vinaře o tom, co je nového v Tokaji a to hned z první ruky :)! Tak se třeba těšte...  

Losos na malinovém, balsamikovém, tokajském octu, s malinovým salátem

Filety z lososa si osmahneme na olivovém oleji, poté je vyndáme a uložíme do hluboké mísy. V olivovém oleji, ve kterém jsme smažili lososí filety si orestujeme najemno nakrájený citron a nakrájenou jarní cibulku. Orestovanou cibulku a citron přidáme do umytého čerstvého salátu...

celý článek

Podzimní salát s tokajským vinným octem z Aszú a uzenými kachními prsíčky

Zeleninu a ovoce nakrájíme na drobné kousky, přidáme ořechy (nakrájené, nadrcené) a bobule hrozna. Vše pěkně promícháme, zalijeme vinným octem z Aszú. Na salát naložíme kachní prsíčka nakrájená na plátky. Servírujeme společně se salátem. Dobrou chuť :)!

celý článek

Tokajský ovocný chlebíček s ostružinami a hroznem

A opět jeden unikátní recept z kuchyně "Tokajské paní ježibaby". Tokajský "ovocný chlebíček s ostružinami a hroznem"...

celý článek

Kvašáky (aneb rychlokvašky) z Tokaje

Hodně kopru, zalité horkou, slanou vodou, na vrch vložíme polotmavý chléb a máme hotové křupavé, tokajské kvašáky. Nechám v teple, nikoliv na přímém slunci...

celý článek

Zemplínský festival, 10.-19.8.2018

The Zemplen Festival, the biggest cultural event in the Tokaj Wine Region and Zemplen is organised every year in the middle of August. The event was qualified by the „Festival Qualification Programme” as an „Excellent Art Festival”, where the most prominent Hungarian artists and ensembles...

celý článek

Gastronomicko-vinný festival TOKAJSKÝ PODZIM

S předstihem si milovníky špičkových, maďarských "Tokajských vín" dovoluji pozvat na jeden z nejlepších gastronomicko-vinných festivalů pod názvem "TOKAJSKÝ PODZIM" v oblasti "Tokajského historického vinařského regionu", který proběhne ve dnech 14.-16.9. 2018...

celý článek

Kuře na paprice (kuřecí stehna na paprice) – na tokajský způsob

Připravíme si tzv. kuřecí perkelt, nebo-li takový lečový základ, vařený s kuřecími křidélky s kostmi. Dále k jeho přípravě použijeme uzenou slaninu, kuřecí křidélka s kostmi, více druhů místní tokajské papriky, stejně tak i tokajských rajčat, sůl, pepř, drcený kmín, mletou červenou papriku...

celý článek

Tokajský malinovo-kakaový muffin z „Kuchyně tokajské ježibaby“

Veškeré ingredience smícháme v pořadí, v jakém jdou jedna podruhé, od shora dolů (ingredience). Do formiček na muffiny vložíme papír na pečení a poté do formiček s papírem přidáme a rovnoměrně rozložíme připravené těsto. Do každé muffinové formičky vtlačíme cca 3-4 kousky malin...

celý článek

V Tokajském vinařském regionu bude vinobraní dříve

V souvislosti s příznivým počasím je dle informací tokajských vinařů dost pravděpodobné, že v oblasti Tokajského historického vinařského regionu začne letos sběr (vinobraní) tradičních tokajských odrůd mnohem dříve, a to již srpnu...

celý článek

Krásné video o Tokajském vinařském regionu, o Zemplínu, o Boršodsko-Abovsko-Zemplínské župě

Krásné video o našem Tokajském vinařském regionu, o Zemplínu, o Boršodsko-Abovsko-Zemplínské župě, o zdejších přírodních, historických pamětihodnostech, o gastronomii a mnohém dalším...

celý článek

Lilkový salát s tokajským jablečným balsamikovým octem

Lilek nakrájíme na kostky asi 2 cm velké, vložíme je do pánve, kde je dozlatova restujeme. Když jsou již kostky pěkně orestované (restujeme je přikryté pokličkou na cca 3-4 stupni), tak k nim přidáme rozmačkaný česnek a nakrájenou/rozdrcenou chilli papričku. Hotový lilek necháme vychladnout...

celý článek

Česnek naložený v tokajském vinném octu s tymiánem

Jemné kořínky česneku odkrojíme a odstraníme vnější slupku česneku (pokud je tedy zatvrdlá). Z česneku odstraníme vnější cca 1/3 (prostě si ho očistíme)) a pak zbylé 2/3 (které nám po očištění zbydou) překrojíme na polovinu a vložíme do malého hrnce. Pokud je česnek velmi mlaďoučký a tedy i jemný...

celý článek

Tokajský salát - salát z cukety a lilku, s tokajským balsamikovým octem

Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a začneme ji pomaličku restovat v hloboké pánvi na trošce olivového oleje. Občas ji promícháme s olejem. Mezitím si na proužky nakrájíme cuketu a lilek. Když je máme nakrájené, tak nakrájenou cuketu a lilek přidáme k cibulce na olivovém oleji...

celý článek

Tokajské městečko Tarcal s modlící se sochou Krista

Tokajské městečko Tarcal s modlící se sochou Krista na kopci, mnoha perfektními sklípky a úžasnými víny a hlavně s perfektní cyklostezkou, která Vás sem bezpečně dovede! Ideální místo pro aktivní dovolenou, rodinou dovolenou, doslova symbióza krásné přírody, všudepřítomné historie a...

celý článek

Sátoraljaújhely : město historie, tokajského vína a maďarského jazyka

Městečko na dlani, aneb v nedělním, velikonočním dešti. Na fotkách níže vidíte radnici a hlavní náměstí kdysi hlavního města největší uherské župy Borsod-Abaúj-Zemplén a sídlo župního sněmu...

celý článek