Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

    

 

 

Novinky

arr3NABÍZÍM DOMÁCÍ, NALOUPANÉ, TOKAJSKÉ, VLAŠSKÉ OŘECHY  NABÍZÍM k zakoupení: NAŠE DOMÁCÍ, S LÁSKOU NALOUPANÉ, TOKAJSKÉ, VLAŠSKÉ OŘECHY CENA: za 1 kg /...

Lilkový salát s tokajským jablečným balsamikovým octem

Ingredience:

1 lilek (cca 25 dkg)
1 stroužek česneku
1 menší chilli papričku (čerstvou, nikoliv nakládanou)
Sůl
Mletý pepř
4 kousky v oleji naložených rajčat (rajčat z konzervy)
3-4 sardelová očka
 
K přípravě zálivky:

1 malý trs čerstvé petrželky
4-5 listů bazalky
2 kousky jarní cibulky
2 polévkové lžíce Tokajského jablečného balsamikového octu
1 polévková lžíce olivového oleje

Příprava salátu:

Lilek nakrájíme na kostky asi 2 cm velké, vložíme je do pánve, kde je dozlatova orestujeme. Když jsou již kostky pěkně orestované (restujeme je přikryté pokličkou na cca 3-4 stupni), tak k nim přidáme rozmačkaný česnek a nakrájenou/rozdrcenou chilli papričku. Hotový lilek necháme vychladnout.

 

K přípravě zálivky si nakrájíme čerstvé bylinky, vše následně promícháme s olivovým olejem a zejména přidámeTokajský jablečný balsamikový ocet. Vše důkladně promícháme. Pokud je třeba zálivku dosolit, tak dosolíme podle chuti. Nakrájíme jarní cibulku, kterou přidáme do směsi lilku a připravené zálivky (vše jsme mezitím, když jsme krájeli jarní cibulku promíchali). Těsně před servírováním přidáme sardelová očka, aby salát získat svou jedinečnou chuť, vůni a podobu.