Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

    

 

 

Novinky

arr3NABÍZÍM DOMÁCÍ, NALOUPANÉ, TOKAJSKÉ, VLAŠSKÉ OŘECHY  NABÍZÍM k zakoupení: NAŠE DOMÁCÍ, S LÁSKOU NALOUPANÉ, TOKAJSKÉ, VLAŠSKÉ OŘECHY CENA: za 1 kg /...

Kuře na paprice (kuřecí stehna na paprice) – na tokajský způsob

Příprava:


Připravíme si tzv. kuřecí perkelt, nebo-li takový lečový základ, vařený s kuřecími křidélky s kostmi. Dále k jeho přípravě použijeme uzenou slaninu, kuřecí křidélka s kostmi, více druhů místní tokajské papriky, stejně tak i tokajských rajčat, sůl, pepř, drcený kmín, mletou červenou papriku. Tento základ (kuřecí perkelt alias lečový základ, to kvůli rajčatům a paprice), povaříme, aby bylo masíčko pěkně měkké a rajčata s paprikou také měkká. Následně takto připravený základ (kuřecí perkelt) rozmixujeme, ale ještě předtím, než vše rozmixujeme do něj přidáme pomerančovou šťávu, přidáme, nastrouháme kůrku z limetky a osvěžíme trochou mleté kávy. Následně vše rozmixujeme a připravíme si z něho omáčku.

K omáčce si připravíme kuřecí stehna, která na jednu noc naložíme do marinády se solí, pepřem, česnekem, mletou paprikou (více druhy místní, tokajské, mleté papriky) a takto necháme odležet na jednu noc v lednici. Na druhý den si naložená kuřecí stehna opečeme na oleji, nebo na másle a dochutíme tymiánem a česnekem.

Následně si připravíme přílohu, kterou bude omeleta (nebo palačinka) připravená z jednoho domácí vajíčka a smetany, plněná čerstvým salátem (salát zvolíme dle zrovna dostupné čerstvé zeleniny). Omeletu dochutíme zálivkou připravenou z dresingu z tokajského vinného octu a bylinek.

Připravená kuřecí stehna a stočené palačinky se salátem nakrájíme na kolečka, přidáme k nim malé, kyselé, jarní cibulky (nakládané v octu), přidáme najemno nakrájené kyselé okurky, přidáme česnekovo-smetanovou pěnu s koprem a... a takto ozdobené servírujeme!

Kuřecí stehna dochutíme (polijeme) připravenou kuřecí omáčkou (rozmixovaný kuřecí perkelt).

Zdroj: "Tokaj-Hegyalja Konyhája"